Vented.ro – Placare cu bond, fatade ventilate, pereti cortina

fatada ventilata

Fațadele ventilate au devenit sinonime cu o soluție tehnică de construcție responsabilă cu mediul. Acestea sunt un sistem curat, tehnic și fiabil, în conformitate cu o arhitectură modernă. Conservarea resurselor naturale și contribuția la durabilitatea planetei este unul dintre obiectivele societății de astăzi.

Construcțiile reprezintă unul dintre sectoarele în care se depun mai multe eforturi pentru utilizarea materialelor și a sistemelor prietenoase pentru mediu. Unul dintre acestea este fațada ventilată, ce permite o eficiență energetică ridicată în clădirile în care este instalată. Realizarea unei reduceri a aprovizionării cu energie a unei clădiri permite economii considerabile în sursele de energie, precum și asigurarea unei temperaturi stabile pentru o casă sau orice clădire.

Ce este fațada ventilată și din ce se compune?

Fațada ventilată este un sistem constructiv care permite crearea unui efect de coș de fum în incinta exterioară a unei clădiri, care realizează o izolație termică excelentă. În acest fel, este posibil să se protejeze fațada de temperaturile externe, făcând ca interiorul clădirii să fie mai puțin rece în timpul iernii și să ofere mai puțină căldură în timpul verii.

Constructiv, fațada ventilată este compusă dintr-o structură de susținere acoperită de o foaie externă ancorată pe fațadă, a cărei caracteristică principală este apărarea acesteia împotriva umidității și condensului. În acest fel, între structură și fațadă, se creează un flux de aer care reușește să mențină temperatura interioară a clădirii mult mai constantă.

O fațadă ventilată este alcătuită din:

  • Un strat izolant situat pe fațada clădirii, care ajută la izolarea termică și acustică.
  • Ancore încorporate pe fațadă, care sunt responsabile pentru susținerea structurii portante
  • O foaie exterioară cu un material de acoperire format din diferite părți, care este responsabil pentru efectul coșului de fum.

Principalele avantaje ale fațadelor ventilate

  • Fațadele ventilate oferă eficiență energetică

Funcția principală a unui sistem de fațadă ventilat este de a obține o eficiență energetică ridicată în interiorul unei clădiri. Prin realizarea unei transmisii la temperaturi mai scăzute între interior și exterior, se realizează o izolare excelentă, reducând costurile atunci când se aclimatizează o casă.

  • O mai bună izolație termică

Energia pierdută nu este văzută, deci nu suntem conștienți de deșeurile energetice care apar în clădirile slab izolate. Fațada ventilată este un strat de placare ancorat pe o substructură atașată peretelui portant, lăsând între cele două straturi o cameră de aer.

Structura exterioară a fațadei ventilate izolează clădirea împotriva intemperiilor exterioare și păstrează căldura interioară în timpul lunilor de iarnă. Dar cele mai bune proprietăți ale sale sunt observate vara, când, atunci când soarele lovește fațada și aerul din interiorul camerei este încălzit, efectul coșului de fum apare – aerul cald cântărește mai puțin decât frigul și tinde să crească – iar căldura nu trece în interiorul clădirii. În funcție de tipul de fațadă ventilată, cheltuielile energetice ale unei case pot fi reduse între 29 și 40%.

  • Izolare fonică

Fațadele ventilate garantează, de asemenea, o izolare acustică mai mare la zgomotul aerian al fațadei și eliminarea podurilor acustice, reducând poluarea fonică între 10 și 20%. Acest lucru se datorează faptului că stratul exterior de placare al fațadei ventilate absoarbe o parte din undele sonore din zgomotul ambiental.

  • Impermeabilitate

Fațada ventilată este o barieră împotriva apei provenite din precipitații. Materialele actuale pentru fațadele ventilate acționează ca umbrele autentice prin faptul că nu absorb umezeala și rămân întotdeauna uscate, păstrându-și funcția. Ploaia, care s-ar fi infiltrat dacă nu existau fațadele ventilate, se evaporă rapid prin circulația aerului în cameră între straturi, eliminând umezeala prin acest spațiu ventilat și evitând condensările care afectează peretele rulmentului.

  • Stabilitate

Diferitele straturi ale fațadei ventilate, nefiind lipite împreună, se „mișcă” independent. Ce înseamnă asta? Simplu, întrucât peretele interior este protejat de intemperii externe, acesta nu este expus la tensiuni termice și expansiune.

  • Finisaj estetic impresionant

Multitudinea de materiale, dimensiuni, matrițe și tehnici de prelucrare, precum și nenumăratele combinații de culori, texturi și posibile destinații de plasare a acestor materiale, au sporit considerabil posibilitățile de proiectare a clădirilor, de aici și marea acceptare pe care fațada ventilată o are în arhitectura actuală, mult peste avantajele sale funcționale.

În cazul renovărilor, instalarea unei fațade ventilate trebuie considerată o investiție și nu o cheltuială. De fapt, se estimează că valoarea proprietăților crește cu o medie de 25%, odată ce reabilitarea a fost efectuată adăugând fațade ventilate. Având în vedere rezistența fațadelor ventilate la zgârieturi superficiale și la expunerea continuă a razelor solare combinate cu ciclurile de ploaie, fațadele ventilate au avantajul de a fi extrem de durabile în timp.