Vented.ro – Placare cu bond, fatade ventilate, pereti cortina

pereti cortina

Un perete cortină este o acoperire exterioară a unei clădiri în care pereți exteriori nu sunt structurali. Deoarece peretele cortinei nu este structural, acesta poate fi fabricat din materiale ușoare, cum ar fi sticla, ceea ce poate reduce costurile de construcție. Un avantaj suplimentar al sticlei este că lumina naturală poate pătrunde mai adânc în clădire. Fațada zidului cortinei nu poartă nicio povară structurală a clădirii, alta decât propria greutate.

Pereții cortinei pot fi proiectați ca „sisteme” care integrează cadre, panouri de perete și materiale impermeabile. Ramele de oțel au dat în mare parte drumul la extruziunile de aluminiu, de obicei umplute cu sticlă, oferind un aspect arhitectural plăcut și beneficii cum ar fi lumina naturală. Sistemele de perete cortină diferă de altele prin faptul că sunt proiectate să acopere mai multe etaje, ținând cont de oscilația și mișcarea clădirii, pe lângă cerințele de proiectare, cum ar fi expansiunea termică, cerințele seismice. Pereții cortină îndeplinesc mai multe funcții, nu doar pe cea estetică. Principalele funcții sunt:

  • Delimitarea exteriorului și interiorului unei clădiri
  • Protejarea interiorului de agenții atmosferici
  • Reglarea fluxului de căldură pentru un confort sporit al vieții

Tipuri de pereți cortină

Pereții cortinei sunt disponibili în trei sisteme principale: etanșarea frontală, gestionarea apei și compensarea presiunii. Pereții etanși din față depind de etanșarea perfectă între unitățile de perete și de cadru. Sistemele de management al apei includ drenuri de umiditate pentru a preveni intrarea apei în clădire. Cu toate acestea, nici sistemele de etanșare, nici sistemele de gestionare a apei nu creează o barieră de aer.

Sistemul de compensare a presiunii este cel care blochează toate forțele, păstrând în același timp interiorul clădirii etanș. Cadrul exterior este proiectat pentru a elimina apa și pentru a preveni penetrarea. Acesta este cel mai puternic sistem, care oferă o rezistență fiabilă la aer și apă.

Pereții cortină sunt o alegere potrivită pentru clădirile mari, impunătoare, în care sunt desfășurate activități de birou. Acestea clădiri vor avea un aspect mai plăcut, dar și un aer mai office care oferă credibilitate companiilor care activează în respectiva clădire de birouri.

Pereți cortină în clădirile de birouri

Fațada trebuie să îndeplinească nu numai aspecte artistice, ci și alte cerințe tehnice, cum ar fi: confort, economie de energie, siguranță și stabilitate structurală. Pereții cortină îndeplinesc toate aceste lucruri și, desigur, au și o valoare decorativă incontestabilă, transformând aspectul clădirii într-unul modern. Într-o mare măsură, designul și conceptul fațadei sunt cele care definesc valoarea estetică a unei clădiri.

Metoda de vitraj a pereților cortină permite utilizarea în siguranță a sticlei în zonele mari ale unei clădiri, creând fațade uniforme și atractive. Varietatea de produse din sticlă disponibile în prezent permite arhitecților și designerilor să controleze fiecare aspect al esteticii și performanței, inclusiv controlul termic și solar, sunetul și siguranța, precum și culoarea, lumina și strălucirea. Sticla laminată poate ajuta, de asemenea, clădirile să fie silențioase, reducând zgomotul din trafic, din clădirile învecinate și chiar din aeroporturi. În plus, sistemele de pereți cortină pot bloca până la 99.9% din razele UV ale soarelui pentru a ajuta la reducerea riscului de decolorare a fațadelor.

Pereții cortină sunt în general utilizați pentru îmbrăcarea exteriorului clădirilor de birouri, însă, datorită avantajelor pe care le oferă aceste sisteme, se adoptă folosirea acestora și în construcțiile domestice. De-a lungul timpului, constructorii și arhitecții au folosit pereți cortină pentru a moderniza construcțiile vechi, ce erau considerate a fi monumente istorice, reușind să obțină un rezultat ce îmbină modernul cu tradiționalul. Pereții cortină sunt, de asemenea, utilizați în structuri rezidențiale.

Pereții cortină se folosesc într-o mare varietate de clădiri

Este din ce în ce mai utilizat în construcția clădirilor, deoarece permite trecerea luminii din exterior spre interior, fără a pierde intimitatea, aduce modernism, eleganță și durabilitate structurii. Greutatea sa cade pe pereții și bazele clădirilor de care sunt atașate, nu permite scurgeri de apă sau aer (chiar și pe o scară largă, ca forțe seismice). Deși detaliile vor varia în funcție de cerințele proiectului, pereții cortină iau în considerare elemente importante, inclusiv efectele expansiunii și contracției termice, oscilația și mișcarea unei clădiri și eficiența termică.

Pereții cortinei pot fi instalați cu diferite opțiuni de geamuri, fie intern, extern sau structural. De asemenea, puteți alege dintr-o varietate de modele, astfel încât să puteți avea un control maxim asupra esteticii clădirii. Deoarece pereții cortină pot fi de dimensiuni diferite și design distincte, puteți crea un aspect unic și uimitor din punct de vedere vizual, fără a sacrifica eficiența construcției.